Home » Autoverzekering

Autoschade en autoverzekering

autoverzekeringDe waarde van uw autoverzekering wordt eigenlijk pas echt duidelijk op het moment dat u daadwerkelijk schade leidt. In dat geval is het afhankelijk van de omstandigheden tot wie u zich dient te richten.

Wanneer u schade leidt waaraan u zelf schuld heeft, dan moet u zich tot uw eigen maatschappij richten. De meeste maatschappijen beschikken tegenwoordig over een soort hulpdienst die u van dienst is op het moment dat u schade leidt. Uw verzekeringsmaatschappij gaat vervolgens de schade vaststellen en afhankelijk van de wijze van verzekeren (WA, WA-casco, All Risk) over tot vergoeding.

Wanneer de verantwoordelijkheid van de schade niet bij u maar bij de tegenpartij ligt dan is in principe de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij degene die u moet aanspreken. In de praktijk wordt dit veelal via uw eigen verzekeringsmaatschappij gedaan. De hulpdienst is u hierbij wederom van dienst. Het is dus belangrijk om de juiste gegevens met de tegenpartij uit te wisselen om zodoende aanspraak te kunnen maken op vergoeding. Bij een ongeval kunt u hiervoor gebruik maken van het schadeformulier.

Bij het vaststellen van de schade dient u niet alleen te denken aan de schade aan de auto zelf. Hierbij kunnen tevens kosten komen zoals schade aan kleding, kosten van vervangend vervoer, waardevermindering auto na grote reparatie en medische kosten.

Ten slotte is het in sommige gevallen raadzaam om een schade die u zelf heeft veroorzaakt aan uw voertuig niet te claimen. Door het claimen van een kleine schade kan uw no-claim korting worden verminderd. De kosten die dit verlies met zich meebrengt kunnen groter zijn dan de schade op zich. Het is bij kleine schaden altijd raadzaam na te gaan of het wellicht niet aantrekkelijker is om de schade voor uw eigen rekening te nemen. De toename van de premie als gevolg van het claimen van de schade zou over de komende jaren wel eens meer kunnen zijn dan de schade op zich.

Laat een reactie achter!

Voeg je reactie toe, of trackback van je eigen website. Ook is het mogelijk om deze comments te volgen via RSS.

Ben aardig. Blijf binnen het topic. Geen spam.

Je kunt de volgende html tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om je eigen avatar te laten zien, registreer je op Gravatar.

Laatste 5 artikelen

Partner websites

RSS Nieuws van andere websites over verzekeren