Home » Autoverzekering

WA-verzekering of All Risk?

Als eigenaar van een auto bent u wettelijk verplicht om deze minimaal te verzekeren op basis van wettelijke aansprakelijkheid (WA). U heeft zelf de keuze of u uw auto uitgebreider wilt verzekeren, bijvoorbeeld op basis van WA-casco of All Risk.

De WA-verzekering dekt de schade aan anderen toegebracht terwijl u uw auto bestuurde dan wel wanneer u een ander achter het stuur heeft gelaten. Ook schade als gevolg van goederen die door de auto worden vervoerd, bijvoorbeeld wanneer deze van de imperiaal vallen, is middels de WA-verzekering gedekt.

Aanbieders (aff):

De schade aan uw eigen auto wordt echter niet gedekt door de WA-verzekering. Wanneer door uw schuld een ongeval ontstaat, kunt u geen aanspraak maken op de verzekering van de tegenpartij en draait u dus zelf voor de kosten op. Dit is te voorkomen door het afsluiten van een autoverzekering op basis van All Risk.
Een autoverzekering op basis van WA-casco dekt naast de wettelijke aansprakelijkheid ook schade als gevolg van brand of diefstal. Een autoverzekering op basis van All Risk dekt daarnaast ook nog de schade die uw eigen auto heeft geleden als gevolg van een ongeval waarvoor u verantwoordelijk bent. Wanneer u langere tijd zonder schade rijdt dan kunt u op basis van een bonus malus systeem korting op uw premie krijgen.

Aanbieders (aff):

De keuze tussen de mate van dekking van een autoverzekering wordt veelal bepaald door de waarde en de leeftijd van een auto. Aangezien de premie voor een All Risk-verzekering aanzienlijk hoger is dan voor een WA-verzekering is dit meestal alleen aan te raden voor auto’s die niet ouder zijn dan drie jaar. In de regel krijgt u bij Total loss voor een auto die niet ouder is dan drie jaar nog een hoge vergoeding. Voor oudere auto’s ontvangt u veelal hoogstens de dagwaarde van voor het ongeval.
Wanneer u reeds vele jaren schadevrij rijdt, dan is een All Risk-verzekering wellicht ook voor oudere auto’s aantrekkelijk. Door de korting die u ontvangt op de premie kunt u voor niet teveel geld toch een volledige dekking aanhouden.

Laatste 5 artikelen

Partner websites

RSS Nieuws van andere websites over verzekeren

 • This RSS feed URL is deprecated november 15, 2018
  This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news
 • Kleine fraude, grote gevolgen - Assurantie Magazine november 14, 2018
  Assurantie MagazineKleine fraude, grote gevolgenAssurantie MagazineDe basis van een verzekering is vertrouwen. Fraude veroorzaakt een breuk in de vertrouwensband tussen verzekeraar en verzekeringnemer. Het vervalsen van een bon, het opgeven van extra zaken bij diefstal of het 'verliezen' van die nieuwe zonnebril op ...
 • 'Wij krijgen veel vragen over onverzekerbare risico's - Assurantie Magazine november 14, 2018
  Assurantie Magazine'Wij krijgen veel vragen over onverzekerbare risico'sAssurantie MagazineDie hebben niet veel geld te besteden en zijn daardoor vaak slecht beveiligd. Die hebben echter wel een state-of-the-art TV hangen die ze willen verzekeren. Moeten wij dan zeggen dat we dat niet verzekeren? Gaan ze dan iets doen met eigen beveiligers?
 • Boeren kunnen zich straks verzekeren tegen extreme weersomstandigheden - Medemblik Actueel (Blog) november 14, 2018
  Medemblik Actueel (Blog)Boeren kunnen zich straks verzekeren tegen extreme weersomstandighedenMedemblik Actueel (Blog)MEDEMBLIK – Het kabinet wil de verzekering die boeren kunnen afsluiten tegen schade aan gewassen door extreme weersomstandigheden, de brede weersverzekering, aantrekkelijker maken vanaf 1 januari 2020. Doel is om de assurantiebelasting van ...Boeren kunnen zich goedkoper verzekeren tegen slecht weerLeeuwarder CourantGoedkopere verzekering boer tegen […]
 • BRONS: OHRA maakt verzekeren mobiel - Adformatie Online november 13, 2018
  Adformatie OnlineBRONS: OHRA maakt verzekeren mobielAdformatie OnlineDaar is lef voor nodig: de strategische keuze voor 'mobiel verzekeren' maken. OHRA heeft dit domein met succes ontwikkeld. Dat verschafte het merk onderscheid en een innovatief profiel in de markt, en de belofte 'direct geregeld, zonder gedoe' kreeg zo ...