WA verzekering, verplicht?
Geplaatst in Autoverzekering, Vervoer & verzekerenVolgens de wet aansprakelijkheid motorrijtuigen (WAM ) bent u als eigenaar van een motorrijtuig verplicht om ten minste een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering, ook wel WA verzekering genoemd dekt de schade die met het voertuig wordt veroorzaakt aan derden. De verplichting geldt voor alle voertuigen die mechanische of elektrisch worden voort bewogen, een uitsluiting van verzekeringsverplichting geldt voor elobikes, dit zijn fietsen met een elektronische trapondersteuning.
Ook als er een lange tijd niet wordt gereden met het voertuig, bijvoorbeeld omdat u het voertuig opknapt of er simpelweg niet mee rijdt is het verplicht om een verzekering af te sluiten, onder bepaalde voorwaarden kunt ontheffing aanvragen. Doet u dit niet dan bent u strafbaar en riskeert u een boete.
De wet aansprakelijkheid motorrijtuigen heeft als doel om degene aan wie schade is toegebracht door een motorrijtuig te beschermen. Hieronder geven we een aantal voorbeelden over hoe dit wordt vorm wordt gegeven.
Minimale dekking WA verzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering dient volgens de WAM aan een aantal minimale dekkingseisen te voldoen. Op het gebied van verzekerde bedragen worden minimale eisen gesteld maar ook op het gebied van voorwaarden. Het aantal uitsluitingen is erg beperkt, raadpleeg voor een compleet beeld de voorwaarden van uw (potentiële) verzekering.
Vrijwel alle in Nederland actieve verzekeraars voldoen ruimschoots aan de minimale eis.
Controle op verzekering
De rijksdienst voor wegverkeer (RDW) voert controle uit op de verzekeringsplicht, zij controleren periodiek alle kentekens met door verzekeraars aangemelde lopende verzekeringen. Op het moment dat blijkt dat er geen verzekering loopt voor een bepaald kenteken dan volgt er doorgaans een boete. De enige mogelijkheid om onder de boete uit te komen is door aan te tonen dat het voertuig ten tijde van de controle wel verzekerd was, het kan immers voorkomen dat de verzekeraar een fout heeft gemaakt.
Rechtstreeks vorderingsrecht
In verreweg de meest gevallen wordt er netjes door de betrokkenen bij een ongeval een schadeformulier ingevuld, beide partijen sturen het formulier op naar hun verzekeraar en de schade wordt afgehandeld. Maar wat als de veroorzaker bijvoorbeeld doorrijdt na het ongeval of de schade niet meldt bij zijn verzekeraar?
Het staat u vrij om als benadeelde de verzekeraar van een schadeveroorzakend voertuig rechtstreeks aansprakelijk te stellen, u hoeft dus niet eerst de eigenaar zelf aansprakelijk te stellen zoals dat bij een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren vaak wel het geval is. Heeft u voldoende aangetoond dat de schuld en aansprakelijkheid bij de veroorzaker ligt dan zal de verzekeraar doorgaans de schade moeten vergoeden.
Het Waarborgfonds
Als u schade wordt toegebracht door een motorvoertuig en de dader blijft onbekend of is onverzekerd dan blijft u zitten met een in sommige gevallen behoorlijke schadepost. In sommige gevallen kan dan het Waarborgfonds uitkomst bieden. Het waarborgfonds hanteert echter zeer strenge voorwaarden alvorens zij tot vergoeding van uw schade over gaan. Zo moet de schade bijvoorbeeld veroorzaakt zijn door een motorvoertuig, moet u zelf moeite hebben gedaan hebben om de identiteit van de dader te achterhalen, bijvoorbeeld door politieaangifte, buurtonderzoek en dergelijke. Daarnaast dient u aan te tonen dat de andere partij aansprakelijk is voor uw schade. Voor een compleet inzicht in de werkwijze van het waarborgfonds verwijzen wij u naar de website.
Naast bovengenoemde zaken heeft de WAM nog meer eisen gesteld omtrent de verplichte aansprakelijkheidsverzekering, wilt u meer informatie over dit onderwerp dan verwijzen wij u door naar de website van de overheid: www.wetten.overheid.nl.