Home » Nieuws

Dagwaarde versus nieuwwaarde

nieuwe autoTwee veel gehoorde kreten in de verzekeringsbranche zijn dagwaarde en nieuwwaarde. Deze termen zijn voor u als verzekerde van groot belang en beïnvloeden de uitkering die u ontvangt bij schade.

Nieuwwaarde is de waarde van een goed op het moment dat het nieuw wordt aangeschaft. Krijgt u dus bij schade de nieuwwaarde van een goed uitgekeerd, dan kunt u daarmee een vergelijkbaar goed kopen.

Dagwaarde is de waarde van een goed onmiddellijk voorafgaand aan het moment van schade. Krijgt u dus uw schade vergoed op basis van dagwaarde, dan kunt u daarmee niet een vergelijkbaar goed kopen maar krijgt u slechts vergoed hetgeen verloren is gegaan.

Het is bij verzekeringen dus erg belangrijk na te gaan of u een uitkering op grond van nieuwwaarde of dagwaarde ontvangt. Inboedelverzekeraars vergoeden meestal op basis van nieuwwaarde behoudens goederen die nog slechts 40% of minder van de nieuwwaarde waard zijn. Deze zijn verzekerd voor de dagwaarde. Zeker bij bijvoorbeeld elektronische zaken zoals telefoons, een stereo of een computer loopt de dagwaarde snel achteruit. Wanneer u hiermee geen rekening houdt dan denkt u wellicht goed verzekerd te zijn, terwijl de realiteit echter tegenvalt.

Voor andere verzekering zoals autoverzekeringen, bromfietsverzekeringen en kostbaarhedenverzekeringen gelden afwijkende regelingen. Het is raadzaam deze zorgvuldig na te gaan.

2 Comments

 • Leo IJzerman schreef:

  Ik koop een nieuw Ford Fiësta en krijg daarop een korting van 3000 euro omdat deze auto op naam staat.

  Vervolgens sluit ik een verzekerng bij de ANWB af en zie ik op de polis een nieuwwaarde die 3000 euro hoger is dan de dagwaarde.

  Naar mijn beleving heb ik dus al 3000 euro schade als ik de auto op dit monent totall los rij.

  Klopt mijn conclusie of zie ik het verkeerd?

  M.vr.gr.

  Leo IJzerman

 • Ronald schreef:

  Kijk dat is duidelijk! Ben bezig me te oriënteren voor een nieuwe autoverzekering.

Laat een reactie achter!

Voeg je reactie toe, of trackback van je eigen website. Ook is het mogelijk om deze comments te volgen via RSS.

Ben aardig. Blijf binnen het topic. Geen spam.

Je kunt de volgende html tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om je eigen avatar te laten zien, registreer je op Gravatar.

Laatste 5 artikelen

Partner websites

RSS Nieuws van andere websites over verzekeren