Home » Vervoer & verzekeren

Caravanverzekering

Een caravan is een kostbaar bezit. Tegenwoordig loopt de nieuwwaarde hiervan al snel op boven de € 10.000. Zodoende is het verzekeren hiervan geen overbodige luxe.

Een caravanverzekering bestaat eigenlijk uit vier onderdelen:

  • Een dekking tegen het risico van wettelijke aansprakelijkheid;
  • Een cascodekking voor schade aan de eigen caravan, ongeacht de schuldvraag;
  • Een cascodekking voor de schade aan de eigen voortent/ aanbouw;
  • Een (soort) inboedelverzekering.

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen kunt u kiezen uit een uitgebreide of een beperkte dekking. Het voornaamste onderscheid tussen deze twee vormen is de periode waarin bij een total-loss de nieuwwaarde van de caravan wordt uitgekeerd. Bij een beperkte dekking is dit meestal één jaar, bij een uitgebreide dekking vier tot vijf jaar. Zodoende wordt in de regel voor nieuwe caravans een verzekering met uitgebreide dekking afgesloten. Indien het een wat oudere caravan betreft is een verzekering met beperkte dekking meer aan te raden.

Het verschil tussen een beperkte en uitgebreide dekking is per verzekeringsmaatschappij anders. Het kan naast het verschil van de vergoeding bij total-loss ook zitten in zaken zoals de vergoeding van vervangend vakantieverblijf, indexering van de verzekerde bedragen en de hoogte van het eigen risico.

Daarnaast is het belangrijk te letten op de mogelijke uitsluitingen. Bijna geen enkele maatschappij vergoed schade die is ontstaan als gevolg van onvoldoende onderhoud. Verder dekt de verzekering veelal ook niet schade die is ontstaan tijdens de verhuur van de caravan tegen betaling. Ten slotte moge het duidelijk zijn dat de bestuurder van de trekkende auto een geldig rijbewijs dient te hebben en niet onder invloed van alcohol mag verkeren.

Laatste 5 artikelen

Partner websites

RSS Nieuws van andere websites over verzekeren