Wachttijden bij rechtsbijstandverzekeringen
Geplaatst in Vervoer & verzekeren, Werken & verzekeren, Wonen & verzekerenEr bestaan twee vormen van een rechtsbijstandverzekering:een persoonlijke-en een zakelijke vorm.
Een persoonlijke rechtsbijstandverzekering is een verzekering waarbij u in geval van een conflict of een belangrijke financiële stap deskundige hulp krijgt. U moet hierbij dan denken aan een juridisch conflict zoals een echtscheiding, (dreigend) ontslag of het stoppen van een uitkering.
Ook bij problemen met wetten en regels is het hebben van een rechtsbijstandsverzekering zeer nuttig. Bij zoiets belangrijks als de aankoop van een huis kunt u wellicht ook het advies van een geschoolde medewerker nodig hebben. Het gaat hier immers om een aanzienlijk bedrag waar u liever geen risico mee wilt lopen.
Met een rechtsbijstandverzekering kunt u gebruik maken van juristen en advocaten die zich gespecialiseerd hebben in het gebied waar u hulp bij nodig heeft.
In veel gevallen is wel een inkomensafhankelijke bijdrage verschuldigd.
Alle voorwaarden kunt u terugvinden in de polis van de desbetreffende verzekering.
Er zijn verschillende richtingen bij een rechtsbijstandverzekering:
Denkt u hierbij aan:
– consument en wonen
– werk en inkomen
– persoon en familie
– fiscaal en vermogen
– verkeer
Wat houdt een wachttijd in bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering?
Als u een nieuwe rechtsbijstandverzekering wilt afsluiten moet u er rekening mee houden dat bij de meeste verzekeringsmaatschappijen een wachttijd wordt gehanteerd. Deze wachttijd kan variëren van drie maanden tot een jaar. In deze wachttijd kunt u nog geen gebruik maken van de diensten die een rechtsbijstandverzekering u biedt.
Overigens geldt de wachttijdregeling niet na een ongeval met letsel en een schadeclaim.
Er is ook geen wachttijd indien u overstapt van de ene naar de andere rechtsbijstandverzekering, mits uw probleem of conflict daar gedekt was.
Waarom wordt er een wachttijd gehanteerd?
Deze wachttijd wordt in acht genomen om te voorkomen dat u al een conflict had bij het afsluiten van de verzekering of het vermoeden van een conflict wat in een beginstadium is of een te verwachten conflict. De regeling is dus bedoeld om een maatschappij in te dekken voor problemen die al ontstonden bij het afsluiten van de verzekering of het sterkte vermoeden van een conflict ten tijde van afsluiten.
Een zakelijke rechtsbijstandsverzekering:
Bent u een ondernemer en wilt u zakelijk veilig ondernemen? U kunt dan ook een rechtsbijstandverzekering afsluiten:een zakelijke rechtsbijstandverzekering.
In een onderneming gaat veel geld om en moet u leven met veel risico’s. Een rechtsbijstandverzekering zakelijk afsluiten kan u daarom veel rust geven.
Ook bij deze vorm wordt meestal een eigen bijdrage gerekend per claim.
In het geval van een zakelijk conflict met een werknemer of een opdrachtgever, schade of advies bij het afsluiten van contracten krijgt u deskundige hulp en advies.
Ook bij een zakelijke rechtsbijstandverzekering geldt in het algemeen een wachttijd.
Het is belangrijk om verschillende polissen naast elkaar te leggen om zo te zien welke verzekering het beste bij uw bedrijf past om om zo’n manier te zorgen dat u niet teveel betaalt.