Home » Wonen & verzekeren

Gebruik maken van de inboedelwaardemeter

inboedelBij het afsluiten van een inboedelverzekering is het van groot belang dat u de waarde van uw inboedel juist inschat. Hiermee voorkomt u onderverzekering/ oververzekering. Met name onderverzekering kan zeer nadelige gevolgen hebben voor de vergoeding van eventuele schade aan uw inboedel.

Om consumenten te helpen bij het bepalen van de waarde van hun inboedel heeft het Verbond van Verzekeraars de zogenaamde inboedelwaardemeter ontwikkeld. Daarmee kan een consument de waarde van zijn inboedel op eenvoudige wijze berekenen. De inboedelwaardemeter gaat hierbij uit van de het inkomen van het gezin, de samenstelling van de huishouding en de WOZ-waarde van de woning.

Door gebruik te maken van de inboedelwaardemeter heeft u als consument niet alleen het voordeel dat de hoogte van uw inboedel goed wordt bepaald. Veel verzekeraars geven u een gratis garantie tegen onderverzekering wanneer u de inboedelwaardemeter tijdig en volledig heeft ingevuld. Dus ook wanneer het verzekerde bedrag achteraf lager blijkt dan de schade, wordt de gehele schade door de inboedelverzekering vergoed.

Nadeel van de inboedelwaardemeter is dat deze uitgaat van gemiddelden. Dit heeft als gevolg dat sommige consumenten oververzekerd raken. Bijvoorbeeld wanneer hun inboedel relatief sober is. Zij verzekeren hun inboedel dan namelijk voor een hoger bedrag dan de werkelijke waarde. Bij schade krijgen ze echter maximaal de waarde van de inboedel vergoed. Ze hebben echter wel al die tijd de hogere premie voldaan.

Wanneer u het risico van oververzekering wilt uitsluiten dan kunt u gebruik maken van een inventarisatielijst. U dient hierop een volledig overzicht te geven van uw inboedel. Deze methode voorkomt zowel oververzekering alsmede onderverzekering. Nadeel is wel dat het een tijdrovende klus is om de lijst op te stellen. Bovendien zal dit periodiek moeten gebeuren aangezien uw inboedel aan verandering onderhevig is.

Laat een reactie achter!

Voeg je reactie toe, of trackback van je eigen website. Ook is het mogelijk om deze comments te volgen via RSS.

Ben aardig. Blijf binnen het topic. Geen spam.

Je kunt de volgende html tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om je eigen avatar te laten zien, registreer je op Gravatar.

Laatste 5 artikelen

Partner websites

RSS Nieuws van andere websites over verzekeren

 • This RSS feed URL is deprecated oktober 21, 2018
  This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news
 • Gebruikers verzekeren zich van Embraer ERJ onderdelen - Piloot en Vliegtuig Magazine oktober 19, 2018
  Piloot en Vliegtuig MagazineGebruikers verzekeren zich van Embraer ERJ onderdelenPiloot en Vliegtuig MagazineAMSTERDAM – Het Amerikaanse Trans States Airlines heeft in het kader van het Embraer Collaborative Inventory Planning (ECIP) programma een overkomst gesloten met Embraer voor de levering van onderdelen. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij ...
 • Onderzoek: 'Vertrouwen in de branche is een systeemprobleem' - Assurantie Magazine oktober 19, 2018
  Assurantie MagazineOnderzoek: 'Vertrouwen in de branche is een systeemprobleem'Assurantie Magazine“Een suggestie om economische en oorspronkelijke doelen weer in balans te brengen, is 'doux commerce,' of wel hoffelijk handelsverkeer.” Hij stelt dat de oorspronkelijke doelen van verzekeren weer in balans moeten worden gebracht met economische ...
 • Futuroloog Richard van Hooijdonk blikt vooruit naar 2030 - Assurantie Magazine oktober 18, 2018
  Assurantie MagazineFuturoloog Richard van Hooijdonk blikt vooruit naar 2030Assurantie MagazineVan machines, woningen, auto's en ook van de gezondheid. De uitwisseling van gegevens tussen apparaten en kunstmatige intelligentie maken het makkelijker om risico's in te schatten. Verzekeren doe je om je te beschermen tegen onzekere voorvallen.
 • Verzekering niet meer duurder na zware ziekte - Trends oktober 17, 2018
  TrendsVerzekering niet meer duurder na zware ziekteTrendsWie een verzekering wil afsluiten, moet nu nog zeggen of hij ooit aan een zware ziekte zoals kanker heeft geleden. De verzekeraar gaat ervan uit dat de betrokkene een verhoogd risico loopt. Soms bedraagt de premie daardoor acht keer zoveel als normaal.en meer »